Tall Ships Races Fredrikstad logo

Som frivillig får du med deg alt!

Simona Mitmann er 26 år, men har rukket å delta som både frivillig og som ung seiler i the Tall Ships Races. I 2019 stortrivdes hun i rollen som frivillig liaison, som er en lokal medhjelper for skuter og mannskap. For Simona er det en selvfølge å stille opp som frivillig igjen når skutene anløper Fredrikstad i juli 2023.

Jeg skulle bare ønske jeg hadde flere kropper så jeg kunne delta på mer! Da ville jeg ikke bare vært liaison, men også vært med i maritimt lag, og i tillegg fått med meg absolutt alt av fester og arrangementer.

Foto av Simona
Simona Mittman har meldt seg som frivillig i The Tall Ships Races Fredrikstad 2023. 

Fra ung seiler til frivillig 

Simona ble først kjent med the Tall Ships Races da hun gikk på skole for maritime fag i Finland i 2017. Da seilte hun med det finske skoleskipet Helena fra Åbo, via Halmstad til Kottka - en opplevelse hun aldri vil glemme.  

– Det er bare en ting som er morsommere enn å være frivillig, og det er å være ung seiler, sier Simona engasjert. - Nå er jeg 26 år og allerede for gammel - det er krise!   

Da Simona fikk vite at the Tall Ships Races skulle komme til Fredrikstad i 2019 var hun rask til å melde seg som frivillig slik at hun kunne være en del av skutefesten en gang til. Arbeidsoppgavene for frivillige er mange og varierte. For at alt skal gå på skinner når seilskuter fra hele verden kommer til byen er det behov for ulike typer kompetanse.  

– Jeg ble blant annet kjent med ungdommer som var med i medielaget, forteller Simona. - Det er en fin måte for mediestudenter å opparbeide seg relevant arbeidserfaring, samtidig som de får delta på et helt utrolig arrangement. 

Hva er en liaison? 

Blant de hundrevis av arbeidsoppgavene frivillige kan utføre under skutefesten, er den spennende jobben som liaison. Begrepet kan virke fremmed for noen, men Simona har en god forklaring:  

– En liaison er bindeleddet mellom båten og byen, forklarer hun. - Vi gir mannskapet nødvendig informasjon og hjelper dem med alt de trenger. Hvis de trenger drivstoff, må vaske klær eller har behov for et legebesøk, er det vår jobb å ta telefoner, finne ut hvordan det kan løses, og peke dem i riktig retning. I tillegg gjør vi naturligvis det vi kan for at mannskapet skal ha det skikkelig gøy og inviterer dem med på aktiviteter, konserter og fester

For å være liaison er det ikke nødvendig med maritim erfaring. Det viktigste er å være løsningsorientert og positiv, slik at man kan hjelpe mannskapet med alt de trenger - først og fremst informasjon. Arrangementet oppretter en help desk de frivillige kan henvende seg til dersom det er noe de trenger hjelp til å få løst.   

En båt har én eller flere liaisoner, avhengig av størrelse, og i noen tilfeller er det nyttig å kunne språket som snakkes om bord. Simona hadde ansvaret for skuta Helena - den samme båten som hun selv var med som ung seiler i 2017.   

–Mannskapet om bord ble vennene mine. Jeg var sammen med dem på alt av aktiviteter og ble til og med invitert med på mannskapsfesten, forteller hun. 

- Sove kan jeg gjøre en annen gang! 

For å delta som frivillig på the Tall Ships Races trenger du kun å sette av noen dager i sommerferien, så Simona mener det er en perfekt aktivitet for skoleelever og studenter.   

–Du trenger ikke å bruke penger på å dra på ferie, for opplevelsen kommer hjem til deg i din egen by. Lunsj og middag med andre frivillige var veldig koselig, og jeg fikk utrolig mye fest og gøy for ingen penger!  

I tillegg til å delta på mannskapsfesten var Simona også på crewparade, flere konserter og deltok i Isegran Cup - en uformell konkurranse der mannskapene konkurrerte i blant annet bruskasseklatring, bueskyting og quiz. For henne var the Tall Ships Races lange dager med mange opplevelser - og lite søvn.   

–Frivillig arbeid under Tall Ships er hva du gjør det til, insisterer Simona. - Du kan selvfølgelig bare gjøre jobben og gå hjem når du er ferdig, men det skjer alltid noe gøy, og jeg fikk med meg så mye som mulig. Sove kan jeg gjøre en annen gang!  

Fest for frivillige 

Da arrangementet var over og Simona hadde sett skutene seile fra Fredrikstad, gikk hun likevel ikke til sengs. Da var det på tide med frivilligfest! Nærmere 400 frivillige var invitert til Båthuset på Isegran for å feire et vellykket arrangement - som de selv hadde vært med på å dra i land.   

– Det er utrolig gøy å faktisk være en del av arrangementet, ikke bare tilskuer, sier Simona.

– Jeg var så glad for å få vise fram den fine byen min, og jeg var kjempestolt da jeg fikk uniform som viser alle at jeg er en del av arrangementet. Besøkende får bare se en liten del av festen, men som frivillig får du med deg alt!  

Vil du, som Simona, få med deg alt som frivillig under sommerens store begivenhet? 

Da kan du melde deg her!


Tekst og foto Stine Nevjar / Frontkom

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Gullsponsor:

Sølvsponsor:

Sponsor:

Samarbeidspartner:

Valgt språk: norsk bokmål (Norge)
Norsk | English