Tall Ships Races Fredrikstad logo

Snart 50 år med Tall Ships Races

For nesten 50 år siden hadde Adam Puscion sitt første møte med The Tall Ships Races. Nå har han vært liaison ved skutefesten i Fredrikstad hele tre ganger.

Adam Puscion

Adam Puscion er en pensjonert kaptein bosatt på Apenesfjellet. Opprinnelig er han fra Polen, men han har bodd i Fredrikstad de siste 42 årene. Etter årets skutefest, har han han vært liaison ved The Tall Ships Races Fredrikstad (TSRF) hele tre ganger: I 2005, 2019 og i år.

I 2019 og i år har han vært liaisonoffiser ombord på den imponerende Dar Mlodziezy fra Polen, som er nesten 110 meter lang.

Dar Mlodziezy er en tremastet fullrigger og seiltreningsskip eid av Gdynia Maritime University, som tilbyr yrkesopplæring innen sjøfart. Yrkesopplæringen foregår om bord på skuta, hvor det er plass til 35 permanente mannskap, seks forelesere og 136 studenter. Navnet Dar Mlodziezy betyr «ungdomsgaven» på norsk.

– Et pussig sammentreff er at Dar Młodzieży er tilknyttet det maritime universitetet i Gdynia, der jeg studerte på 70-tallet. Kapteinen er en studiekamerat av meg, forteller Puscion.

Bindeledd mellom skuta og byen

– Som liaison sørger jeg for at kommunikasjonen mellom mannskapet og arrangørene flyter godt. Det er en viktig og givende rolle å kunne være bindeleddet mellom disse gruppene, sier Puscion.

Det mest uvanlige oppdraget han har hatt som liaison skjedde under årets skutefest i Fredrikstad.

– Legen på skipet ba meg skaffe en stivkrampesprøyte. Jeg tok kontakt med en venn av meg, Zbigniew Gorski, som er lege. Han var på ferie i Polen, men ordnet resept, så jeg kunne hente ut sprøyten på et apotek her i byen, forteller Puscion.

Han har også bidratt til at skipet fikk forsyning av vann, i tillegg til å sørge for at besetningen fikk vasket sengetøyet sitt på vaskeri i Fredrikstad.

For snart 50 år siden, i 1974, var Puscion med på den berømte skutefesten for første gang, fra København, Gdynia og Portsmouth. Så var han med igjen i Plymouth, Santa Cruz, Bermuda og New York i 1976 - og feiringen av USA:s 200-årsjubileum.

Vil gi noe tilbake

Puscion har mange gode minner fra tidligere Tall Ships Races-arrangementer. Da det skulle arrangeres for første gang i Fredrikstad i 2005, følte han at det var på tide å gi noe tilbake.

– Jeg meldte meg som liaison, som er en direktekontakt mot skutene. Det var veldig morsomt, og Dar Mlodziezy var også med den gangen. Vi arrangerte en hagefest med grilling for offiserer og mannskap ombord på de polske båtene. Det var en flott anledning til å skape gode minner og styrke båndene mellom oss, erindrer Puscion.

– Jeg husker de fantastiske minnene fra den gang, spesielt feiringen av 200-årsjubileet til Amerika i 1976. Det var en begivenhet som virkelig brakte folk fra forskjellige nasjoner sammen, sier Puscion.

I 2007 TRS var han medseiler på Dar Mlodziezy fra Stockholm til Szczecin i Polen. Puscion er takknemlig for å være en del av TSRF, og sier at festivalen har påvirket ham som person:

– Tall Ships Races har en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg har vært involvert i flere år, og det har vært en kilde til glede og inspirasjon. Det er virkelig en unik opplevelse å se disse fantastiske skutene fra hele verden samlet på ett sted.

Liaisoner sikrer at skutefesten går knirkefritt

Arnfinn Haugberg, sjefsliaisonoffiser, sier følgende om Adams innsats:

- Hans bidrag til TSRF har vært uvurderlig, og vi er glade for å ha ham som en del av teamet.

Haugberg legger til at TSRF er avhengig av et team på rundt 40 dedikerte liaisoner for å sikre at festivalen går knirkefritt.

- Disse frivillige jobber hardt for å koordinere og bistå kapteiner og mannskap under TSRF. Uten deres innsats og dedikasjon ville det vært utfordrende å gjennomføre et arrangement av denne skalaen.

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Gullsponsor:

Sølvsponsor:

Sponsor:

Samarbeidspartner:

Valgt språk: norsk bokmål (Norge)
Norsk | English