Tall Ships Races Fredrikstad logo

Natur og Ungdom kommer til skutefesten med Fullriggeren Sørlandet

I år skal Natur og Ungdom seile med fullriggeren Sørlandet gjennom prosjektet Ungdommens Miljøskute. I tre uker skal de på tokt med miljøskuta langs norskekysten før de ankrer opp i Fredrikstad klare for The Tall Ships Races.

Skoleskipet Sørlandet
Skoleskipet Sørlandet, Foto: Knut Arne Gjertsen

– Vi skal ha med oss to puljer med ungdom på Sørlandet, det er til sammen over 100 deltagere fordelt på to etapper, forteller Tuva Mjelde Refsum, nestleder i Natur og Ungdom.

Om bord skal man som deltaker få ta del i arbeidet om bord på skuta, samtidig som man lærer om naturen og de største klima- og miljøutfordringene som finnes. Miljøskuta vil ha et stort fokus på havet, og hvor fantastisk og viktig det er.

– Første pulje starter i Kristiansand, før de seiler videre til Stavanger og så til Ålesund. Deretter seiler andre pulje til Bergen, så til Arendal, før vi avslutter i Fredrikstad under The Tall Ships Races, sier Refsum.

Sommerens store eventyr

Natur og Ungdom
Foto: Isabelle Poole/Natur og Ungdom

Deltakerne som skal ut på miljøtokt spenner i alder fra 16-25 år. De er både erfarne medlemmer i Natur og Ungdom og unge som ikke har vært så lenge i miljøkampen.

– Underveis vil de få opplæring på skuta, delta i ulike aktiviteter og workshops, samt lære om løsninger og hvordan de selv kan bidra i miljøkampen, forteller Refsum.

– De vil også få delta i temadebatter og panelsamtaler, få prøve seg på dykking, og få oppleve konserter, fortsetter Refsum.

– Planen er å skape positiv, ungdommelig oppmerksomhet om klima og miljø. Vi får en ungdomsgjeng som kan gi tydelige marsjordre om det som er viktig å fokusere på, som kan sette fokus på den grønne omstillingen i Norge som energiland og oljeland, sier Refsum.

– Ungdommens Miljøskute skal være sommerens store eventyr for ungdommen, som skal gi opplæring og engasjement. Et sted hvor de kan møtes, bygge samhold og selvtillit, og bli til solide klima- og miljøambassadører – som uredd tar fatt på klimakampen.

Tidenes største stand

Natur og Ungdom
Foto: Jannicke Totland/Natur og Ungdom

– Når vi kommer til Fredrikstad ønsker vi å invitere folk til Sørlandet for å vise frem det vi har lært. Vi ønsker å bruke Sørlandet som tidenes største stand for klima og miljø, sier Refsum.

De unge klimaengasjerte seilerne skal være i Fredrikstad under hele skutefesten 15.-18. juli, og vil by på arrangementer for publikum og politikere.

– Vi har lyst til å blant annet arrangere et avslutningsarrangement som viser frem det vi har tatt med oss underveis. I tillegg ønsker vi å invitere politikerne og håper på å arrangere en politiker-ungdomskonkurranse i sjømannskap, knuteknyting og kunnskap om seil. I tillegg vil vi invitere til debatt, sier hun.

Når skutene ligger i Fredrikstad, gir det også en god mulighet for ungdommen som har vært på miljøtokt til å bli kjent med ungdom fra resten av verden.

– Vi ønsker at deltakerne på Miljøskuta skal få oppleve og delta på alt det spennende som skjer i Fredrikstad under skutefesten, og at de skal få mulighet til å bli kjent med de andre ungdommene som har vært ute og seilet, avslutter Refsum.

Dette er Natur og Ungdom

I Natur og Ungdom finner du medlemmer fra hele landet. I Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler organiseres medlemmene gjennom Nedre Glomma lokallag. Til sammen er Natur og Ungdom den største miljøorganisasjonen for unge i Norge og jobber med miljøsaker lokalt, regionalt og nasjonalt. De gjør også litt internasjonalt arbeid og er en partipolitisk uavhengig organisasjon.

Natur og Ungdom er til for å gi unge en stemme i miljøpolitikken og tar kampen mot vår tids største utfordring. Naturmangfoldet er truet og klimaendringene er farlige, urettferdige og allerede i gang. De jobber for et samfunn som tar vare på naturen og sørger for et like trygt livsgrunnlag for fremtidige generasjoner.

(Kilde: Velkommen til Natur og Ungdom! - Natur og ungdom (nu.no))

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Gullsponsor:

Sølvsponsor:

Sponsor:

Samarbeidspartner:

Valgt språk: norsk bokmål (Norge)
Norsk | English