Tall Ships Races Fredrikstad logo

De to lokale skutene Valentine og Skreien skal konkurrere i The Tall Ships Races!

Speiderskuta Valentine og seiljakta Skreien hører begge hjemme på Isegran. Til sommeren skal begge skutene delta i The Tall Ships Races!

Seiljakta Skreien

— Vi lager et lag når vi skal ut og seile under The Tall Ships Races 2023. Vi skal sette sammen et mannskap bestående av både unge seilere og et mer erfarent mannskap, forteller Erlend Arntzen Dahle, daglig leder på Isegran Fartøyvern og medlem av Foreningen Skreien

Skreien ute på sjøen
Seiljakta Skreien (Foto: Leif Erik Ellingsen og Anne Nygren)

Skreien er en seiljakt bygd i Kristiansund i 1909 for frakt av fisk. En seiljakt var kystens lastebil før man fikk gode nok veier, og Skreien ble brukt til å frakte skrei fra Nord-Norge til Kristiansund. I dag hører skuta hjemme på Isegran og driftes av foreningen Skreien.

Foreningen Skreien anskaffet skuta i 2019, og i år skal de for første gang konkurrere i verdens største regatta for seilskuter.

—Det blir påmønstring fra Fredrikstad 18. juli hvor turen først går til Lerwick, Shetland, i Cruise in Company. Deretter går vi i gang med en regattastrekning fra Lerwick til Arendal, hvor The Tall Ships Races avsluttes 3. august.

—Skreien er ikke en skarpseiler, men det er i Tall Ships Races slik som det er i golfverden med handicap, hver skute blir hensyntatt i forhold til hvor skarpt båten seiler, hvor gammel skuta er, og andre faktorer, forklarer Erlend.

Har øvd seg på sjøen i Nordisk Seilas

—Vi har fått øve med skuta tidligere i det som het Nordisk Seilas, et seilas som varte i et døgn og som fungerte som en øvelsesarena til The Tall Ships Races. Når vi nå skal delta i et seilas som varer såpass mye lengre, må vi oppskalere 4-5 ganger og være forberedt på en litt røff Nordsjø-kryssing, sier Erlend. 

Erlend Arntzen Dahle
Erlend Arntzen Dahle om bord i Skreien (Foto: Are Grønsund) 

Formålet med Foreningen Skreien er å drifte og fremme aktivitet rundt seiljakta Skreien. De drar på dugnader, seilturer, deltar på treff og stevner, samt holder sosiale samlinger om bord hele året. Skreien står på Riksantikvarens verneliste og er medlem i Norsk Forening for Fartøyvern.

—Vi synes det er fantastisk at Fredrikstad prioriterer et slikt arrangement hvor både Fredrikstads kulturarv, historie og ungdom blir satt i fokus i en fantastisk miks, avslutter Erlend.


Speiderskuta S/Y Valentine

S/Y Valentine er Norges største speiderskute og måler 21 meter (70 fot). Båten ble bygd på Sunnmøre i 1942, men ble senket for å hindre tyskerne i å beslaglegge skuta.

Etter 2. verdenskrig ble skøyta hevet og ferdigstilt som fiskefartøy, før den ble innkjøpt i 1991 til Fredrikstad av Robert Tågerud, Rune Tharaldsen og Jon Kristiansen. Skuta ble så restaurert og rigget om til en skonnert på Isegran.

Speiderskuta S/Y Valentine
Speiderskuta S/Y Valentine

I 2020 ble skuta kjøpt av Foreningen Valentine Fredrikstad, og den brukes nå flittig av foreningen og av sjøspeiderne i 1. Isegran Sjø Speidergruppe.

I skrivende stund jobbes det hardt med å få på plass alt som må til før deltagelsen i The Tall Ships Races 2023.

—Vi har forberedt oss, trent og testet mye gjennom de tre somrene vi har eid Valentine. Det er mye som skal på plass for å delta i en regatta som Tall Ships Races, så det er noe vi har jobbet med mer eller mindre kontinuerlig siden det ble klart at Fredrikstad skulle være vertshavn for The Tall Ships Races igjen, forteller Eirik Veland Gjeldnes, Styreleder for Foreningen Valentine av Fredrikstad.

—Når vi skal ut og seile i år kommer mannskapet til å bestå av unge seilere mellom 15-25 år, samt av voksne med seilerfaring. Vi vil sørge for å ha vaktlagsledere med god erfaring på sjøen. Vi vet at Nordsjøen kan være lumsk, sier Eirik.

Valentine setter seil
Mannskapet på Valentine setter seil

Deltar i The Tall Ships Races for 2. gang

Dette er ikke første gang foreningen er med på The Tall Ships Races, i 2019 deltok de med skuta Kyrre.

—Vi måtte dessverre bryte av underveis i 2019, mye på grunn av for lite vind. Vi erfarte også den gang at Kyrre var i minste laget i forhold det den aktiviteten vi ønsket, forteller Eirik.

Foreningen Valentine av Fredrikstad består av en rekke ildsjeler som har høyt fokus på å lære bort gleden ved å seile på sjøen til barn og unge.

—Det som gjør oss unike er vårt fokus på ungdom, hvor vi kjører egne turer for ungdom, turer for speiderne. I tillegg driftes vi som Skreien av 100% frivillighet. Vi sitter på en unik og sammensatt kompetanse, da alle medlemmene har ulik bakgrunn, kunnskap og erfaring fra arbeidslivet, avslutter Eirik.

S/Y Valentine og Skreien seiler fra Fredrikstad i Cruise in Company til Lerwick 18. juli, deretter seiler de regatta fra Lerwick til Arendal 26. juli – 3. august.

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Gullsponsor:

Sølvsponsor:

Sponsor:

Samarbeidspartner:

Valgt språk: norsk bokmål (Norge)
Norsk | English