Tall Ships Races Fredrikstad logo

Borg Havn drar skutene i land

Når Fredrikstad fylles med skuter til sommeren har Borg Havn jobbet hardt og lenge i kulissene med logistikk, planlegging og alt som følger med når nærmere 50 skuter skal plasseres langs elva i sentrum.

— Det å få båtene til kai, det høres enkelt ut, men det er mye planlegging som ligger bak, forklarer havnedirektør i Borg Havn, Tore Lundestad.

Borg Havn er sammen med Fredrikstad kommune arrangør av The Tall Ships Races Fredrikstad 2023.

— Vi har en sponsoravtale med Buksér og Berging, som hjelper oss med å få skutene trygt til kai ved hjelp av deres slepebåter. I tillegg har vi en avtale med Kystverket som bistår med lostjenester for de største skipene. Det er flott å ha med gode sponsorer som har vært med oss hver gang vi har arrangert The Tall Ships Races i Fredrikstad, sier Lundestad.

Dar Mlodziezy blir hjulpet ut med slepebåt under utseilingen i 2019
Dar Mlodziezy blir hjulpet ut med slepebåt under utseilingen i 2019 

— Det ligger litt i sjela vår

2023 blir den fjerde gangen The Tall Ships Races arrangeres i Fredrikstad av Borg Havn og Fredrikstad kommune.

— Det er jo et dugnadsprosjekt, det er det The Tall Ships Races er. Et prosjekt vi håper vil komme både næringsliv og befolkningen i Fredrikstad til gode. Et prosjekt som tidligere har bidratt til å styrke Fredrikstads omdømme som sommerby, og som viser frem den maritime tradisjonen vår. Det er derfor er vi med, det ligger litt i sjela vår, sier Lundestad.

—Vi har lært av erfaring og gjennom PwCs ringvirkningsanalyse fra 2019, at det er en skutefest som henger igjen, som får folk til å besøke byen om igjen, og at det er et arrangement folk husker. Fredrikstad har et godt omdømme, og attraktiviteten til Fredrikstad er mye knyttet til elva og vannet, fortsetter han.

Da PwC utarbeidet en ringvirkningsanalyse for The Tall Ships Races Fredrikstad i 2019, la de fram tall som viste at det var 143.528 unike besøkende under arrangementet, at hotellene i byen opererte med opptil 100 % belegg under arrangementet, og at 38 % av lokalbefolkningen hadde tilpasset ferieplanene for å delta på skutefesten.

— Mange her bor tett på elva, folk kjører mye med båt, og med den maritime tradisjonen vi har, så er det å ha skutefest her noe som topper det unike med vår by, sier havnedirektøren.

Drar skutene i land

— Hvis skutene er i konkurranse når de kommer hit, så er det målgang på et definert sted ute i Oslofjorden. Så får de utdelt slot-tider som vi setter opp, slik at de vet når de kan komme til kai. Da ligger ofte skutene til ankers i påvente av å få klarsignal til å seile opp og fortøye i sentrum, forklarer Lundestad.

Når skutene ankommer Fredrikstad 15. juli, har mange deltatt i et regattastrekk fra Hartlepool i Storbritannia og inn til Fredrikstad. Da begynner den store jobben med å få skutene inn i byen og plassere de langs elva.

— Da samler vi opp et antall skuter, så kjører de gjennom når det er bruåpning for Værstebrua. – Den biten der er kanskje det morsomste – for da står det mye folk og følger med mens vi fortøyer.

Skutene som deltar er delt inn i fire klasser; A, B, C og D. De siste skutene som tas inn elva er de største A-klasse skutene. Disse tas alltid baklengs inn.

— Vi begynner med de mindre skutene som kommer inn langs Vesterelva og går fra en side, og så kan vi ta litt større skuter inn fra andre siden hvor vi må ha opp Kråkerøybrua. På grunn av sikkerhet kan ikke begge bruene være oppe samtidig, forklarer Lundestad.

— Man må være god på å improvisere litt og ikke være rigid under et sånt arrangement. Det som var planlagt i går er ikke sikkert at gjelder i dag når det kommer til det praktiske. Teori og praksis må gå i hop, det viktigste er at det fungerer i praksis - at vi bruker sunn fornuft. Satt i system, så blir det en fantastisk skutefest, avslutter han.

Om Borg Havn 

Borg Havn IKS er et interkommunalt selskap som eies av Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler kommune. Den offentlige havnevirksomheten er konsentrert rundt to anlegg, Øra i Fredrikstad og Alvim i Sarpsborg.

De er en definert stamnetthavn i det nasjonale stamnettet for sjø, land og luft. En stamnetthavn er knutepunktet mellom hovedleddsystem på sjøen nasjonalt og mot utlandet, og riksveier og jernbane der dette er utbygd.

The Tall Ships Races foregår fra lørdag 15. juli til tirsdag 18. juli 2023.
Her kan du se alle skutene som kommer til Fredrikstad.

Alle foto: Valery Vasilevski, STI

Våre sponsorer og samarbeidspartnere:

Gullsponsor:

Sølvsponsor:

Sponsor:

Samarbeidspartner:

Valgt språk: norsk bokmål (Norge)
Norsk | English