Stor skogbrannfare

Brannsjefen ber folk være ekstra forsiktige ved grilling og bruk av åpen ild. Siden vi nå går inn i 17. mai-helga hvor mange har planer om å grille og kose seg, oppfordres alle til å være ekstra varsomme med bruk av ild i nærheten av skog og annen utmark.  

Skogbrann på Begby i 2023

Stor skogbrannfare

– Det begynner å bli tørt i vegetasjonen, og det er heller ikke meldt om nedbør de nærmeste dagene, sier konstituert brannsjef Espen Johansen. 

Brannvesenet har foreløpig ikke foreslått totalforbud, men det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september er gjeldende, og hovedregelen er at det er ikke lov med bål eller annen åpen ild i skog og utmark, uten spesiell tillatelse fra brannvesenet.  
– Det er viktig at man viser stor forsiktighet i denne varmeperioden vi er inne i nå. Skogbrannfarevarselet har økt til stor skogbrannfare i løpet av uken, og på bakgrunn av det foreløpige værvarselet som er vist for denne uken og inn i neste er det ekstra viktig at alle innbyggerne viser varsomhet.  Vi hadde en liten gressbrann i ei grøft på Kråkerøy sist fredag. Ingen stor brann, men alle branner starter i det små. Vi fikk tidlig varsel, og denne gangen gikk det bra. 

– Dersom det ikke blir endring, og det fortsatt er økende skogbrannfare, vil det utstedes totalforbud mot bruk av ild i og i nærheten av skog og annen utmark. 

Sjekk skogbrannfaren her

Et skogbrannfly som overvåker hele distriktet vil være på vingene den nærmeste tiden, forteller brannsjefen. 

Bål og grilling ved sjøen

Mange lurer på om det er tillatt med bålfyring og grilling ved sjøen. Brannvesenet påpeker at det er vegetasjon langs hele kysten, og at det skal lite til før man mister kontrollen.  
– Det kan også nevnes at engangsgriller ved flere tilfeller har startet både små og større branner her i distriktet sier brannsjefen, og anbefaler på det sterkeste å vise varsomhet uansett hvor man tenker å fyre opp grillen.  
– Skader oppstått som følge av bruk av alle typer ild eller annen aktivitet som fører til brann, kan medføre erstatnings- og straffeansvar, fastslår brannsjefen. 

Dersom du likevel velger å tenne bål eller grill, er du alltid selv ansvarlig for å vurdere om det er trygt. Det er viktig å tenke på at gnister også kan starte brann.  

Dette må du passe på 

  • Sett alltid grillen på brannsikkert underlag. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10–15 cm. Unngå stor varme direkte på fjell og svaberg. 
  • Forlat ikke grillen uten tilsyn. 
  • Slokk grillen. Bruk rikelig med vann når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå. 
  • Grillen skal ikke kastes i vanlige søppelbøtter; benytt grillcontainere.

Sammen skaper vi trygghet!

Publisert: 14. mai 2025 | Oppdatert: 14. mai 2025 kl. 11:01

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.