Ny byantikvar konstituert i Fredrikstad
Arkitekt Tormod Hundsnes Førre (51) tar over etter Oline Stendebakken, som sluttet i januar.
Fredrikstad kommune har fått en ny, midlertidig byantikvar. Tormod Hundsnes Førre, som har jobbet i byggesaksavdelingen, er konstituert i stillingen fra 1. mars. Han overtar etter Oline Stendebakken, som hadde sin siste arbeidsdag 31. januar etter fire år i rollen.
Per-Erik Torp, direktør for Byutvikling i Fredrikstad kommune, er godt fornøyd med å ha fått på plass en kvalifisert innstepper.
– Førre har bakgrunn som tradisjonshåndverker og er også utdannet arkitekt. Han har lenge jobbet tett med tidligere byantikvar og er godt kvalifisert til å fylle stillingen, sier Torp.

Byantikvaren er én person
I Oslo er Byantikvaren en egen etat, men i Fredrikstad er det én person. I Fredrikstad jobber byantikvaren på rådhuset. Byantikvaren har en viktig oppgave med å forvalte Fredrikstads rike kulturarv. Stillingen ligger under virksomhet Areal og samferdsel i kommuneområde Byutvikling. Det er foreløpig ikke avklart når stillingen vil bli utlyst.
– Fredrikstad ligger unikt plassert ved utløpet av Glomma, og med Nord-Europas best bevarte festningsby som sin store juvel. Rett og slett fantastisk – og bokstavelig talt et historisk kraftsentrum. Bygningene våre forteller denne historien, og dem skal vi ta vare på, sier Tormod Hundsnes Førre.
Fredrikstad har flere kulturmiljøer av nasjonal betydning, blant annet Gamlebyen/Vaterland, Cicignon-området, jugendbebyggelsen i Storgata og deler av Værste. Byen er også rik på arkeologiske kulturminner og forvalter historiske eiendommer med stor verdi, som Lykkebergvillaen og Biblioteket. Kommunen eier også to fort, etter at Kjøkøy fort ble overtatt fra Forsvarsbygg i 2010, og Torgauten i 2007.

Bakgrunn som tømrer
Førre er utdannet arkitekt fra NTNU i 2006 og har bred erfaring innen bygningsvern. Før han kom til Fredrikstad kommune i 2022, jobbet han ved flere arkitektkontor, hovedsakelig i Oslo. Han har også seks års erfaring som restaureringstømrer i Indre Østfold, hvor han blant annet arbeidet med restaurering av Lund Gård i Ørje og Trøgstad gamle rådhus.
– Om ikke klær skaper folk, så skaper bygg by. Byggene bærer historien vår og danner grunnlaget for hvordan vi forstår byen og samfunnet rundt oss. Fredrikstad har alltid vært i utvikling, men vi må finne balansen mellom vekst og bevaring. Kulturminnene våre er ikke bare noe vi beskytter – de gir byen sjel og identitet, sier Førre.
Oline Stendebakken er i gang med ny jobb som seksjonssjef for kirkesaker hos Riksantikvaren.
– Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til, men det er vemodig å slutte i Fredrikstad. Det har vært fire innholdsrike år, og jeg har fått jobbe med utrolig flinke folk. Det har aldri vært en kjedelig dag, sier Stendebakken.
Publisert: 10. mars 2025 | Oppdatert: 10. mars 2025 kl. 15:00