Fredrikstad kommune er nominert til årets kulturkommune
Fredrikstad kommune med i konkurransen om å bli Norges kulturkommune 2025-2026. Denne gangen er Fredrikstad oppfordret til å søke av Norsk kulturforum. Kombinasjonen av tradisjon, innovasjon og inkluderende initiativer gjør Fredrikstad til en by som viser hvordan kultur er en drivkraft for fellesskap, identitet, stolthet og livskvalitet.

Kultursjef Tora Klevås fremhever en rekke satsingsområder og trekker blant annet frem nytt bibliotek på Gressvik, kulturens rolle i kommunens områdesatsing, bruk av kultur for å motvirke utenforskap og ikke minst satsingen på at barn og unge skal få en likeverdig adgang til kulturaktiviteter.
– Fredrikstad en by hvor kultur er en del av hverdagen for byens befolkning, og vi jobber på tvers i kommunen for å skape møteplasser, tilbud og bygge opp under det profesjonelle og frivillige kulturlivet, sier Klevås. – Bare i 2024 har de kommunale kulturinstitusjonene våre (bibliotek, kino, Blå Grotte, St. Croix-huset og fritidsklubbene) hatt 563 459 registrerte besøk.
Kommunens satsing på kultur
Kommunens satsing på kultur er en sentral drivkraft for å skape levende lokalsamfunn preget av attraktivitet, inkludering og mangfold. Kulturaktivitetene bidrar til å fremme god integrering på tvers av alder, bakgrunn, funksjonsnivå og tilhørighet. Kommunens kulturansvar omfatter kunst og kultur, museer og kulturvern, utvikling av bibliotekene, kulturaktiviteter for barn og unge, kulturhus og kinodrift. Kommunen bidrar også aktivt til å støtte kulturinstitusjoner og organisasjoner gjennom ulike økonomiske tiltak og driftsmidler. Dette legger til rette for samarbeid med profesjonelle aktører, frivillige og lokalt næringsliv, for å sikre et mangfoldig og tilgjengelig tilbud til innbyggerne.
Kommunen har gjennom mange år tilrettelagt og samarbeidet med ulike partnere og kompetansemiljøer, både profesjonelle, frivillige og lokalt næringsliv, for å gi et best mulig kulturtilbud til byens befolkning. Kommunens økonomiske bidrag spenner fra driftsavtaler med betydelig økonomisk tilskudd, driftsstøtte, støtte til festivaler, kunst og kulturtiltak, kulturstipend. Kommunen trekker frem flere satsningsområder for kultur i søknaden.
Av store investeringer for kulturen i tiden fremover løfter vi frem et nytt bibliotek på Gressvik og mulig utvikling av nytt tilbygg til hovedbiblioteket. Med utlånsrekord på biblioteket i 2024, besøksrekord i 2023, prisen for årets bibliotek på Østsiden 2021 har biblioteket befestet sin essensielle posisjon i byen.
Som arrangørby har Fredrikstad utmerket seg med blant annet The Tall Ships Races i flere runder, og tatt en lederrolle når det gjelder å løfte og utvikle behovet for en felles arrangørportal på nasjonalt nivå i KS.
Demokratisk kultur
Demos Fredrikstad er en kommunal satsning som arbeider for å bygge en demokratisk kultur og mestringstro blant barn og unge, og er en del av nettverket Trygg by Norge. Demos fokuserer på å motvirke ekstremisme og hat gjennom ulike aktiviteter og arrangementer.
Den kulturelle skolesekken, samarbeid om ny modell for Nedre Glomma. I fellesskap med Sarpsborg kommune og Østfold fylkeskommune etableres i år en felles satsing og program for Den kulturelle skolesekken. Målet for Nedre Glomma DKS er å bidra til at barn og unge i Nedre Glomma får kjennskap til lokale utøvere og kulturinstitusjoner, videre å sikre at elevene får mulighet til medvirkning.
Kulturkonfirmasjon
Kulturkonfirmasjon er en opplevelsesdag for alle 9. klassinger i Fredrikstad. Formålet med kulturkonfirmasjon er å gi ungdom en dypere forståelse og opplevelse av kunst og kultur, samt å styrke deres kreative ferdigheter og selvtillit.
Kombinasjonen av tradisjon, innovasjon og inkluderende initiativer gjør Fredrikstad til en by som viser hvordan kultur er en drivkraft for fellesskap, identitet, stolthet og livskvalitet. En levende historisk arv, moderne kultur, og bredt engasjement fra innbyggerne gjør Fredrikstad til en kulturell kraft i Norge.
Her kan du lese Fredrikstad kommunes søknad om å bli Norges kulturkommune 2025–2026
Om prisen Norges kulturkommune
Prisen Norges kulturkommune er innstiftet og deles ut av Norsk kulturforum (NOKU). Prisen er en anerkjennelse av kommuner som jobber godt med hele bredden av kulturlivets utfordringer og muligheter, der både offentlige, frivillige og private aktører har sin plass og rolle i et helhetlig lokalt kulturliv. Prisen deles ut av NOKU og er en tittel som vinnerkommunen har i en periode på to år.
Prisen ble første gang delt ut i 1992. NOKU ønsker gjennom prisen å synliggjøre godt lokalt kulturarbeid der hele befolkningen gis mulighet for meningsfull egenaktivitet og gode kulturopplevelser, i tråd med kulturlovens intensjoner. Vinneren av prisen vil i perioden man har tittelen være en nasjonal ambassadør for godt lokalt kulturarbeid og blir synliggjort og profilert nasjonalt i samarbeid med NOKU.
Kommunene blir bedømt på disse kriteriene
For å bli kåret til Norges kulturkommune må en kommune oppfylle visse kriterier som vurderes av en nasjonal jury. Kultursektorens forankring i kommunen er viktig, inkludert organisatorisk, administrativ, økonomisk og politisk forankring, samt samarbeid på tvers av sektorer og forankring i kommunens planarbeid. Kommunen må også beskrive sine satsingsområder, vise vilje til satsing, ha planer for kulturbygg, presentere gode løsninger og langsiktighet, og ha en helhetlig tilnærming. Ambisjoner og mål, interessante innfallsvinkler og løsninger på utfordringer, samt planer for tilgjengelighet og inkludering, er også viktige faktorer. I tillegg må kommunen beskrive sine fremtidige satsningsområder for kultur, reflektere over hvordan de planlegger å videreutvikle sitt kulturarbeid, og vise fremtidige ambisjoner for kulturlivet. Les mer om kriteriene og prisen her.
NOKU og deres jury vil gå gjennom søknadene den kommende tiden, og tre finalister vil bli presentert på den årlige konferansen Kulturytring i 2025. Halden har også søkt om å bli Norges neste kulturkommune. – Det er veldig hyggelig å se at to Østfold-kommuner er nominert av NOKU i år, og vi håper selvsagt at en av oss når opp i toppen.
Dette er Norsk kulturforum (NOKU)
Norsk kulturforum er en nasjonal interesse- og kompetanseorganisasjon som jobber for å styrke den lokale kultursektoren i Norge. NOKU skaper nettverk og møteplasser for sine medlemmer, som inkluderer kommuner og fylkeskommuner, og arbeider for å fremme kunst og kultur som en drivkraft for økt livskvalitet.
NOKU arrangerer også Kulturytring, en nasjonal arena for kulturpolitikk, og deler ut prisen Norges kulturkommune til kommuner som utmerker seg med sitt kulturarbeid.
Glimt fra Fredrikstad kommunes kulturliv
Ord rekker ikke alltid så langt – og noen ganger må man se, høre og bli berørt! Her gir vi deg et innblikk i noe av det kulturen i Fredrikstad har bydd på de siste årene.
Fredrikstad bibliotek
Musikkbrunsj: Trimkonsert med Aksel Kolstad i bibliotekets aula
St.Croix- huset
§112 Fredrikstad – er vi gode forfedre?
Kulturnatt Fredrikstad 2024
The Tall Ships Races Fredrikstad 2023
"Når verden blir ny" fra Rolvsøy barnehage – kunst i det offentlige rom
Publisert: 20. februar 2025 | Oppdatert: 07. mars 2025 kl. 09:48