Flere føler seg tryggere med digital hjemmeoppfølging
En ny undersøkelse viser at pasienter som bruker digital hjemmeoppfølging føler seg tryggere etter de ble fulgt opp digitalt i sitt eget hjem.

Med digital hjemmeoppfølging kan pasienter med kroniske tilstander, for eksempel kols, diabetes eller hjertesvikt, følges opp av helsepersonell – uten å måtte dra til legekontoret, sykehuset eller få hjemmebesøk mange ganger om dagen.
Målinger og symptomer rapporteres enkelt hjemmefra med et nettbrett eller mobil.
Over 80 prosent føler seg tryggere
Over 80 prosent av brukerne, både i Østfold og i hele landet, sier digital hjemmeoppfølging har gjort dem tryggere. I tillegg er over 90 prosent fornøyde eller svært fornøyde med tjenesten. Det kommer fram i en undersøkelse gjennomført av Helsedirektoratet.
Les mer om funnene og digital hjemmeoppfølging på Helsedirektoratets nettsider
Ett felles opplegg for hele Østfold
I stedet for at hver kommune lager sine egne løsninger, har Østfold etablert én felles oppfølgingstjeneste, der Fredrikstad er vertskommune. Fredrikstad er også prosjektleder for alle de 13 kommunene i prosjektet digital hjemmeoppfølging, og samarbeider tett med Sykehuset Østfold.
Det gir én felles vei inn til digital oppfølging, i stedet for 13 forskjellige. Det gjør det enklere å tilby tjenesten, og gir bedre utnyttelse av ressursene på tvers av kommunene og sykehuset.
Hva er digital hjemmeoppfølging?
Digital hjemmeoppfølging gir pasienter med kroniske sykdommer – som kols, hjertesvikt eller diabetes – mulighet til å bli fulgt opp av helsepersonell hjemmefra. Ved hjelp av nettbrett eller mobil rapporterer pasienten symptomer og målinger som blodtrykk, blodsukker og oksygenmetning. Sammen med sykepleier og fastlege eller sykehuslege, lager pasienten en egenbehandlingsplan.

Kirsten Tveter er veldig fornøyd med å ha digital hjemmeoppfølging. Her snakker hun med kommunens sykepleiere Marie Støles og Hanne Heyer, som følger med på resultatene fra målingene Tveter sender inn.
Et nasjonalt prosjekt
Digital hjemmeoppfølging er en nasjonal satsing i Norge. Totalt deltar 74 kommuner i prosjektet gjennom ulike helsefellesskap i hele Norge, og nesten 1400 pasienter følges opp.
I Østfold er følgende kommuner med gjennom helsefellesskapet, der Fredrikstad er prosjekteier og vertskommune:
Fredrikstad, Hvaler, Sarpsborg, Halden, Rakkestad, Råde, Aremark, Marker, Skiptvet, Våler, Moss, Vestby og Indre Østfold.
Vil du vite mer om digital hjemmeoppfølging, eller lurer du på om dette kan passe for deg eller noen du kjenner? Da kan du ta kontakt med helseforvaltning og koordinering i kommunen.
For mer informasjon om prosjektet i Fredrikstad kommune, kontakt prosjektleder Tonje Myrvold på litomy@fredrikstad.kommune.no.
Publisert: 02. juni 2025 | Oppdatert: 19. juni 2025 kl. 15:04