17. mai skal være fint for alle

Kronikk: I dag er jeg skikkelig stolt over et lite kriminalitetsforebyggende kunststykke gjennomført av politi, kommune og mange andre gode krefter i Fredrikstad!

Foto: Tonje Holter / Fredriksstad Blad

Publisert i Fredriksstad Blad av Erik Lindbæk Kruse, forebyggende koordinator i Fredrikstad kommune.

17. mai 2021 ble 14 unge arrestert etter store konflikter mellom politiet og hundrevis av ungdommer i Fredrikstad sentrum.

På 17. mai i 2022 og 2023 var det så mye fyll og bråk i sentrum at småbarnsfamilier skygget banen, og mange ungdommer kunne ikke ta vare på seg selv og måtte tas hånd om av helsepersonell.

Nå ser det ut til at vi har klart å snu utviklingen og det er jeg skikkelig stolt over!

Hva har vi gjort?

Sammen med næringslivet, politiet, kommunen og frivilligheten har vi blitt enige om et felles budskap som er kommunisert ut til ungdom og foresatte – at 17. mai skal være fint for alle og at fyll og rus skaper utrygghet.

Politiet har økt sin bemanning på 17. mai, og kommunen har rekruttert ansatte fra mange forskjellige virksomheter til å jobbe oppsøkende rettet mot ungdom i sentrum på 17. mai.

I tillegg har vi gjort den samme (om enn noe nedskalert) innsatsen i forkant av og på nyttårsaften. Altså ikke egentlig noe revolusjonerende nytt, og lignende tiltak og innsatser finnes i mange kommuner.

Hvorfor har det funka så bra denne gangen?

Tverrfaglig samarbeid kan være komplisert og det er viktig å finne ut av hvem som gjør hva!

I dette arbeidet har vi brukt mye tid på å avklare hva som er politiets jobb og hva som er våre kommunale oppgaver. Og det spennende er at totalinnsatsen blir veldig mye bedre når politiet kan bruke tid på sin jobb, og våre ansatte kan informere og ivareta ungdommene.

Det er også flott at kommunalt ansatte fra mange forskjellige tjenester kan bli kjent og samarbeide om en felles oppgave på tvers.


Vi har brukt litt penger. En slik innsats koster naturlig nok noen kroner, både å ha folk på jobb på fridager, og også politiets økte bemanning.

Men dette er et veldig godt eksempel på at man tjener på sikt på å bruke noen penger på viktige forebyggende tiltak.

Regnestykket blir nemlig ganske enkelt hvis man regner inn alle utgifter som ville kommet ved en fortsatt negativ utvikling – både for byen, men også for hver enkelt ungdom og familie.

Dialog og omsorg

Vi har hatt et tydelig budskap om at fyll og bråk ikke er noe vi ønsker.

Men vi har også vært tydelige på at alle (også ungdommene) skal ha en fin 17. mai sammen, at det ikke er ungdommene som har funnet på kombinasjonen av alkohol og 17. mai, og at foresatte har et stort ansvar for ungdommen sin.

Vi har hatt en tydelig dialog med både ungdommer og voksne på selve 17. mai, men også hatt fokus på at både politi og kommuneansatte skal ha en omsorgsfull og god tilnærming i møte med ungdommene våre.

Det har gjort at de fleste situasjonene har blitt løst i samarbeid, og at man (stort sett) har klart å beholde god 17. mai-stemning.

Ungdommene setter pris på at oppsøkerne er der, og mange takker for at vi passer på. Vi har involvert ungdommene i arbeidet vårt og justert ut fra deres tilbakemeldinger.

Vi har hatt en lokal tilnærming.

De kommunalt ansatte kommer fra tjenester i kommunen som allerede kjenner mange ungdommer og har gode relasjoner til dem – fra skolene, FRIS, fritidsklubbene, bibliotekene, St. Croix-huset, BUF-hjelpa, PPS, Fredrikstadhjelpa, NAV, Kulturskolen, barnevernet og andre.

Hos politiet har forebyggende avsnitt en viktig rolle, sammen med politiledere som jobber i og kjenner Fredrikstad og ungdomsmiljøene godt. Viktigheten av dette må ikke undervurderes.

Vi har også samarbeidet med de andre byene i Østfold, og særlig Sarpsborg kommune.

Forebygger kriminalitet

Og sist, men ikke minst: Vi har vært tålmodige og brukt lang tid på å bygge opp arbeidet. Vi har hatt grundige evalueringer, vi har endret på en del ting underveis, og vi har anerkjent at det tar lang tid å endre på utviklingstrekk og trender i en (ganske) stor by.

Betyr det at alt var perfekt i Fredrikstad på 17. mai i år? Selvfølgelig ikke. Det var ungdommer som var altfor beruset i sentrum, og det var (noen få) uønskede hendelser. Og definitivt også ungdom som brukte kvelden og natta til å feste rundt omkring i kommunen.

Vi har ikke hatt som mål å forebygge alt – men at sentrum skal være et fint sted å være på 17. mai og nyttårsaften – både for barn, ungdom, voksne og eldre.

Vi er selvfølgelig ikke ferdige eller i mål.

Vi skal bruke disse erfaringene i det videre arbeidet og fortsette innsatsen både neste år og etter det. Og så kan man kanskje se litt til suksessfaktorene over når man framover diskuterer ulike kriminalitetsforebyggende innsatser både i Fredrikstad og andre steder.

Det er nemlig mye bra og viktig kriminalitetsforebyggende arbeid vi kunne fått til med litt bedre samarbeid, litt mer ressurser, lokalt forankret arbeid, og langsiktig og stabil jobbing mot felles mål.

Men aller viktigst; tusen takk til ungdommene våre, foreldrene deres, frivilligheten, næringslivet, 17. mai-komiteen, politikere, politiet, oppsøkerne våre og alle andre ansatte i Fredrikstad kommune som bidro til en flott dag i Fredrikstad sentrum på 17. mai.

Forebyggende koordinator Erik Lindbæk Kruse

Publisert: 19. mai 2025 | Oppdatert: 19. mai 2025 kl. 14:19

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.