Elvelangs i Fredrikstad

I Fredrikstad sentrum finner du flere større og mindre perler som det er verdt å ta turen til. Fredrikstads bykjerne speiler byens lange historie som skute- og festningsby, og kombinerer både gammel og moderne arkitektur med byliv og flotte opplevelser for hele familien.

Overblikk over Fredrikstad brygge og glomma

Elvelangs

Byløypa «Elvelangs» slynger seg langs Glomma i Fredrikstad sentrum, på vestsiden av elva. Løypa består av 16 stopp, der du kan bli nærmere kjent med historiske og sentrale steder i Fredrikstad. Her kan du blant annet lese om Stortorvet, Biblioteket og bydelen Cicignon.

«Elvelangs» kan oppleves på egen hånd. Hvert punkt langs løypa gir selvstendig informasjon, men oppleves best i en helhet. Løypa kan startes på hvilket som helst av punktene. Skiltene gir innblikk i historien, hverdagslivet og arkitekturen langs elva i Fredrikstad.

16 stoppesteder langs elva i Fredrikstad

1. Stortorvet

Stortorvet har vært byens viktigste torg siden det ble ferdigstilt rundt 1870. På torvet ble varer fra hele distriktet omsatt til byfolket. Først og fremst var det handel med kjøtt, mel, frukt og grønnsaker.

2. Fisketorvet

Fisketorget ble ferdig på 1850-tallet, der fiskerne la til kai og solgte rett fra båtene og senere fra egne fiskebasarer. Den røde trebygningen og Haanshusgården er reist etter bybrannene i 1837 og 1908.

3. Blomstertorvet

Blomstertorget ble fra 1933 byens blomsterhandel, der det hadde vært forming av tømmer til bjelker for eksport. Hvalerbåtene la til her før fastlandveien kom. Torget nyåpnet som møteplass i 2013 etter å ha vært parkeringsplass.

4. Damskipsbrygga

Ved Dampskipsbrygga lå både anløpssted, kaiplasser og kontorer for flere av byens dampbåtselskaper. Det har også vært omsetning av høy, derav kalt høytorvet. Den gamle brannstasjonen lå her inntil 1962.

5. Kråkerøybroa og «Kølatomta»

Kråkerøybroa og Fredrikstadbroa ble åpnet i 1957. Denne strekningen langs elva var tidligere preget av sjøboder, verksteder, kaier og det store kullageret på «Kølatomta». I dag ligger leilighetskompleksene «Nygaard Brygge» her.

6. Biblioteket

Biblioteket ble åpnet i 1926 etter at sagbruket Bingesaga hadde gått konkurs, og Fredrikstad Fotballklubb hadde sine første kamper her på begynnelsen av 1900-tallet. Hele bygningen, som ble tegnet av Harald Sund og August Nilsen, er fredet.

7. Cicignon

Bydelen Cicignon er oppkalt etter Johan Caspar von Cicignon og det ble anlagt et lite fort ved fergestedet. Dette ble revet i 1912 til fordel for byens nye tollbod. Cicignon er blant Fredrikstads best bevarte og mest særpregede bydeler.

8. Festningsanleggene

De tre festningsanleggene: i Gamlebyen, på øya Isegran og Cicignon, som dannet et forsvar av Glommas utløp. Festningsby fra 1663. Møllehjulet på Isegran er en kopi av ett av fem hjul fra 1660-årene som drev det store mølleanlegget

9. Fergested og Kongevei

Siden 1500-tallet har gamlebyfergen fraktet syklister og gående over Glomma. Kongeveien gikk nordover til Christiania(Oslo) og på østsiden gikk veien til Halden og Sverige. Frem til 1957 ble biler og folk skysset over med bilferge.

10. Østfold Kunstsenter (ØKS)

Villaen var opprinnelig trelastgrosserer Halvor Bjørnebyes staselige bolig fra midten av 1800-tallet. Den flotte parken som er anlagt på Cicignonfortets gamle glacis ble skapt av bygartner Moen og stadsingeniør Hofstad i 1918.

11. Kirkeparken

Kirkeparken er byens prektige, og historisk sett viktigste parkanlegg.

Parken inneholdt flotte blomsterrabatter, hekker, springvann og fra 1886 en musikkpaviljong.

12. Fredrikstad Domkirke

Fredrikstads største kirke ble innviet som Vestre Fredrikstad kirke i 1880. Ved opprettelsen av Borg bispedømme i 1969 ble den regionens domkirke. Fredrikstad domkirke er den eneste kirken i landet med fyrlykt i tårnet.

13. Lykkeberg

Den prektige villaen fra 1875, troner på toppen av høyden og bærer det prektige navnet Lykkeberg. Den rike trelastgrosserer Julius Nicolai Jacobsen bygde huset til sin kone. I 1932 ble huset solgt til Fredrikstad kommune.

14. Rådhuset

Det nye rådhuset i Fredrikstad sto ferdig i 2002 og inneholder kommunens servicetorg, ledelse og administrasjon, den store byhallen, og byens kino. Her er det også et klokkespill som spiller klokkeslag og ritorneller hver dag klokken 09, 12, 15, 18 og 21. 

Det avholdes fremdeles bystyrets møter i rådhuset fra 1864 i Gamlebyen.

15. Kråkerøygaten/Nygaardsgaten

Den lille gatestumpen Kråkerøygaten møter Nygaardsgaten i det man kan kalle «Fredrikstads kultursentrum». Her ligger byens kino, kulturscenen Blå Grotte og flere kafeer.

16. Modernisme i Fredrikstad

Lite står igjen etter flere ødeleggende branner på 1950- og 1960-tallet og moderne bygårder preget av rette linjer, glass og betong ble reist i stedet.

Eksempler på dette er bankgården, Hotell City, og Brage-Fram-gården.

 Ønsker du guide? ta kontakt med Visit Fredrikstad og Hvaler

Visit Fredrikstad & Hvaler
Telefon: 69 30 46 00
E-post: info@visitfredrikstadhvaler.com

Publisert: 18. desember 2024 | Oppdatert: 19. juni 2025 kl. 11:49

Fant du det du lette etter?

Henvendelser til denne løsningen blir ikke besvart. Benytt Henvendelser på Min side hvis du ønsker svar.

Takk for din tilbakemelding!

Ditt svar kan være med på å gjøre nettsiden bedre.